Pionsat: het juweeltje van de Combrailles

Sioule Pionsat

Op de grens die tussen de departementen Puy-de-Dome, Creuse en Allier loopt, bevindt zich het grote, granieten plateau Combrailles. In het hart daarvan, op een hoogte van iets meer dan 500 meter, ligt het dorpje Pionsat: een iets meer dan 1100 inwoners tellend plaatsje dat als een van de verborgen parels in de omgeving van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Pionsat in Frankrijk is een verrassing voor wandelaars, fietsers en roadtrippers die op ontdekkingstocht in deze ongerepte streek zijn.

Meer dan 2200 jaar historie 

Uit opgravingen blijkt dat Pionsat al enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling werd bewoond. Toentertijd was het huidige dorp het grondgebied van de Arvernes, een van de machtigste volkeren die in Gallië leefde. Zij hielden zich bezig met het maken en verhandelen van gouden munten, waarvan een grote hoeveelheid in een in Pionsat begraven schatkist werd gevonden. Na de Arvernes namen de Romeinen lange tijd de macht over, wat uiteindelijk leidde tot de vorming van de naam Pionsat.

Vanaf de elfde eeuw werd religie in Pionsat en Frankrijk steeds belangrijker. Het leven in het stadje was vredig er was sprake van economische bloei. Landbouw was de belangrijkste bron van inkomsten, naast enkele ambachten zoals klompenmakerij en de vervaardiging van stoffen uit hennep. De afgelopen tientallen jaren werd Pionsat door steeds iets meer toeristen ontdekt, alhoewel het ernaar uitziet dat er van massatoerisme nog lang geen sprake zal zijn. Mede dat gegeven maakt een bezoek aan dit dorpje in de Combrailles zo rustgevend.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De belangrijkste bezienswaardigheid van Pionsat in Frankrijk is zijn kasteel, dat aan het eind van de veertiende eeuw werd gebouwd. Frankrijk bevond zich toen in oorlog met Engeland en waarschijnlijk werd het kasteel gebouwd om de Auvergne tegen de Engelsen te beschermen. Daarnaast zijn wandelen en fietsen geliefde bezigheden.  Een van de hoogtepunten wat natuur betreft zijn de Gorges de la Sioule (de kloven van Sioule) in de gelijknamige Sioule vallei. Dit hele gebied vormt een Natura-2000 zone.

Het muziekfeest van Pionsat

Ben jij die geluksvogel die Pionsat in de laatste week van juli bezoekt? Dan wordt je kennismaking met het dorp alleen nog maar onvergetelijker dankzij het muziekfeest dat dan wordt gehouden. De Fêtes Musicales du Château bestaat al bijna vijftig jaar en wordt rond het middeleeuwse kasteel en de Saint Bravy kerk gehouden. Klassieke muziek voert de boventoon, alhoewel er ook steeds meer ruimte bestaat voor andere genres.

De beste periode om Pionsat te bezoeken

Vanwege de bijzondere geografische ligging van het dorp zijn de zomers er kort. De beste periode om Pionsat te bezoeken, is in de maanden juni, juli en augustus. Je hebt dan de meeste kans op aangenaam warm weer en loopt nauwelijks risico op te hoge temperaturen. Houd er wel rekening mee dat het er vaak bewolkt kan zijn. De winters zijn over het algemeen erg koud en winderig en voor wandelaars dusdoende minder aantrekkelijk.